onsdag 26. januar 2011

Et vanlig liv

Vi jobber for tiden med holdninger og verdier. I den forbindelse har vi sett en dokumentar om ei jente med navn Katrine Bråtane. Hun ble utsatt for en ulykke da hun var 11 år, noe som førte til at hun ble lam fra skuldrene og ned. I denne dokumentaren følger vi henne i hennes hverdag som lam, der hun prøver å leve et så normalt liv som mulig.

I dette innlegget vil jeg se litt nærmere på hvilke holdninger og verdier Katrine selv har, samt samfunnet forøvrig. Fordommer er også noe jeg vil se nærmere på. Denne dokumentaren heter "et vanlig liv", så mitt spørsmål er: Hvor vanlig kan livet bli  når man lever med et handicap, og har dette noe med holdninger og verdier å gjøre?

Det kan være litt vanskelig å forstå hva som menes med holdninger og verdier, derfor skal jeg prøve å forklare det på en enkel måte. En holdning er et trekk eller en egnskap som er varig hos en person. Vi kan si at det er et innlært atferdsmønster, som fører til at vi reagerer forutsigbart på mennesker, ting eller hendelser. Verdier representerer oppfatninger som er viktige for oss, som vi legger stor vekt på. Vi kan derfor si at verdier stikker litt dypere i oss enn holdninger.

I og med at Kathrine er lam i store deler av kroppen trenger hun hjelp til det meste. Etter å ha kjempet med det offentlige i lang tid, har hun, når denne dokumentaren er laget, fått 80 timer i uka med hjelp fra det offentlige. Resten av tiden er det venner som stiller opp for henne. Når Katrine i tilegg ikke aksepterer at ulykken skal hindre henne fra å leve som alle andre sier det seg selv at hun har det tøft. For å forstå dette litt bedre vil jeg se litt på hennes holdninger. Vi vet at en holdning er delt opp i tre deler: kunnskapsdel, følelsesdel og handlingsdel.  Kunnskapsdelen hos Katrine er at hun vet hun er avhengig av mye hjelp. Følelsesdelen er at hun har lyst til å være selvstendig, mens handlingsdelen er at hun må finne seg i å få hjelp. Her skiller følelsesdelen seg ut fra de andre delene, dette kaller vi kongnitiv dissonans.

Verdier er noe som ligger enda dypere i oss enn holdninger, og når det gjelder Katrine sine verdier tror jeg  at hun vil leve så selvstendig som mulig. Hun vil heller ikke la ulykken stoppe henne. Dette avspeiler seg i at hun for eksempel tar et teologistudium på 7 år, når enkelte i samfunnet ikke engang ser at hun kan gjøre nytte for seg. Verdier er gjerne noe vi utvikler i barndommen, og i og med at Katrine ble skadet mens hun fortsatt var et barn forklarer disse verdiene. Jeg tror også at religion, i Katrines tilfelle kristendommen er en viktig verdi for henne. Dette er jeg ganske sikker på, ettersom hun utdanner seg til å bli prest.

I dagens samfunn er det matrielle goder, status, penger og karriere som gjerne legges til grunn når folk blir vurdert som velykket eller ikke. Mange måler livskvalitet ut i fra dette i dag. Ut i fra dette perspektivet er det sikkert mange som kan "se ned på" folk som Katrine. Med et slikt perspektiv på verdier i samfunnet kan det oppleves som vannskelig og fremstå som "perfekt og vellykket" for folk som har fysiske handicap. Jeg kan tenke meg at folk med disse verdiene fort kan utvikle fordommer mot folk som er "annerledes". Vi ser at fordommer ofte forvinner når man blir kjent med, og får kunnskap om det. For å unngå fordommer blant mennesker er det viktig med åpenhet, og Katrine er et godt eksempel på det synes jeg.

Etter å ha sett denne dokumentaren lurer jeg litt på hva som menes med "et vanlig liv". Slik som jeg ser det iallefall, handler ikke livet om at det skal være så vanlig som mulig, men om livskvalitet. Så selv om jeg ikke tror det ikke går ann å leve et helt vanlig liv med et stort handicap,tror jeg abolutt det er mulig å leve et lykkelig liv med høy livskvalitet. Dette tror jeg handler om hva man gjør det til, og støttepersoner omkring. Det kan selvfølgelig være mye vannskeligere når man har et handicap, men Katrine virker som ei jente som tar utfordringer, er positiv og gjør det beste ut av ting. Ut i fra dette blir min konklusjon  at jeg tror det er mulig å få et fint og verdig liv med høy livskvalitet, selv om man har et handicap.

Katrine Bråtane.(Foto:Frikirken)