torsdag 12. mai 2011

Mobbing på nett

Mobbing er en ting som foregår på de fleste arenaer. Med tanke på dagens samfunn, der teknologi er til stede i en mye større grad en før, er det ikke rart at mye av mobbingen foregår på nett. Barn blir introdusert for internett tidligere og tidligere, uten at foreldrene kanskje tenker så mye over hva de gjør der. Spørsmålet jeg stiller meg er: Hva er forskjellene på den vanlige mobbingen, og den mobbingen som foregår over internett, og hva kan vi gjøre for å få slutt på mobbing?
Det finnes mange forskjellige definisjoner på mobbing, men jeg har valgt å forholde meg til den som lærebok bruker: Mobbing er systematisk vold, psykisk eller fysisk, rettet mot ett offer og utført av personer eller grupper.
Det har lenge vært kjent at gutter bruker fysisk vold når de mobber, mens jentene som regel bruker psykisk vold. Før i tiden var det bare den fysiske volden som ble sett på som mobbing, og dermed fantes det svært få jenter som mobbet eller ble mobbet. I dag ser vi også på psykisk vold som mobbing, og det er jo denne typen som foregår over nett. Selv om gutter først og fremst bruker fysisk vold, er de også strekt representert når det kommer til nettmobbing. Det er ikke bare “in real life” jenter og gutter mobber forskjellig, de benytter seg nemlig av forskjellige metoder over nett også. Jentene sender stygge ord og meldinger for eksempel over msn, mens guttene er mer visuelle, og legger ut bilder og videoer av ofrene sine på for eksempel facebook og youtube. Det mange kanskje ikke tenker over er jo at det rett og slett er ulovlig å legge ut ilde av noen på internett uten deres samtykke. En del lærere i barneskolen har til g med opplevd at læringsarenaer på internett, som for eksempel it´s learning og fronter har blitt brukt for å mobbe.
En annen forskjell på den “vanlige” mobbingen og den som foregår over nett er at de fleste blir litt tøffere når de kommer bak tastaturet. Mobbing er et gruppefenomen, og de som er med og mobber føler et slags samhold til hverandre. Det er ikke sikkert alle tørr å være med å mobbe når de for eksempel er på skolen, men når de kommer seg bak tastaturet tørr de være med på det likevel. Da er det mindre sjanse for å bli oppdaget av en lærer eller andre voksne. På den måten kan også de “snille” barna være med å mobbe.
De fleste mobberne prøver å rettferdiggjøre det de har gjort når de blir konfrontert med det. De prøver å få det til å høres ut som om ofret har gjort seg fortjent til mobbingen. Når man mobber over nett er det enklere å rettferdiggjøre det, eller unngå å få dårlig samvittighet fordi man ikke ser reaksjonene til den man mobber. Man ser ikke hvor lei seg og såret ofret blir. Når man mobber i virkeligheten må man i alle fall være vitne til hva det man påfører ofret, faktisk gjør med det som menneske. Kanskje er det da lettere å forstå alvoret i det man gjør, og at det er galt.
Som jeg nevnte så vidt tidligere er det me vanskeligere for personer rundt å oppdage nettmobbing, en vanlig mobbing. Det er en kjent sak at ofret som regel ikke tørr å si ifra om mobbingen, og det gjelder for både vanlig mobbing og for nettmobbing. Likevel er det enklere å få øye på mobbing som foregår i en skolegård, enn nettmobbing fordi den blir mer skjult over nettet.
En av de største forskjellene på mobbing over nettet og vanlig mobbing er kanskje at man ikke har noen frisone når det kommer till nettmobbing. Ør var det vanlig at mobbing foregikk i skolegården og kanskje på hjemveien. Når man kom hjem var man liksom trygg. Slik er det ikke med nettmobbing, nå kan mobberne få tak i ofrene sine over alt. I alle fall så lenge de er på internett, og det er jo veldig vanlig å tilbringe en del tid på internett i dagens samfunn. Om en person må unngå å være på internett på grunn av at han eller hun blir mobbet, blir jo den personen ganske isolert. De som mobber over nett, bruker ofte også mobiltelefoner i mobbingen. Da sender de for eksempel SMSer, og da blir det nesten helt umulig for ofret å “gjemme seg”.
Det er ingen tvil om at mobbing kan føre til store konsekvenser. Mobbing påfører offeret skader fysisk, psykisk og sosialt men det pågår. Når det kommer til nettmobbing blir ofret påført psykiske og sosiale skader. Det er ikke bare offeret som blir berørt, men også familien. Offeret kan bli utstøtt fra fellesskapet, og det kan få alvorlige følger, også i ettertid av mobbingen. Menneskets selvoppfatning blir forstyrret, og livskvaliteten blir dårligere. Det er også en sammenheng mellom mobbing og risiko for psykiske problemer, og i verste fall selvmord.
Når man er klar over konsekvensene av mobbing er det viktig å sette i gang tiltak mot det. Det er viktig at lærere og andre voksenpersoner er veldig tydeligere på hvor grensen går, og de må tørre å gripe inn. Det verste de kan gjøre er å tenke at barna må ordne opp selv. Man må rett og slett ha nulltoleranse når det kommer til mobbing. Man må også konfrontere mobberne med det de har gjort, og få dem til å forstå at offeret er helt uskyldig. I tillegg må de vise at de tar sterk avstand fra slik oppførsel. De voksne er ofte forbilder, og derfor kan det føre til at de gjør det samme.
Når det gjelder mobbeofferet må det settes i gang tiltak slik at han eller hun får sikkerhet og trygghet mot videre plaging. Det kan være lurt å sette i gang med forebyggende tiltak. For eksempel en kampanje mot mobbing. I dag finnes det flere slike kampanjer, og en av dem er “bruk hue”. Det er også viktig å bevisstgjøre barn på dette problemet, og fortelle dem om konsekvensene mobbing kan føre til. Det er også viktig å lære barn at vi er ulike, og at vi må ha respekt for hverandre og akseptere hverandre slik vi er. Når det kommer til nettmobbing er det viktig at foreldrene følger opp barnas nettvaner, og hele tiden har kontroll på det barna driver med på nettet.
Slik som jeg ser det er det en del forskjeller på vanlig mobbing, og den som foregår over nett. En forskjell er fysisk vold, det blir brukt mye i virkeligheten, men finnes ikke over nett. Andre ting som er ulikt er at det er vanskeligere å få øye på nettmobbing enn vanlig mobbing. Jeg tror likevel den største forskjellen er at man ikke har noen fristed når det kommer til nettmobbing. Man er ikke trygg noen plass. Man kan ikke si at den ene typen er verre enn den andre fordi konsekvensene av dem er jo faktisk de samme. Jeg tror også at mange av de som blir mobbet i dag, opplever begge disse typene. Vanlig mobbing når de er på skolen, og nettmobbing på fritiden. Mobbing har alltid, og vil nok alltid eksistere tror jeg. Likevel kan vi prøve å begrense omfanget og spredningen av det, både på nett og ellers. Det som er viktig da er, som nevnt bevisstgjøring og å lære barn at det er galt. Det er også viktig at lærere og foreldre holder øynene åpne og følger med, både i skolegården og på internett.