Spennende artikkel.
http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article670872.ece
onsdag 23. november 2011
Sosialpsykologi
26. oktober hadde vi fagdag i psykologi. Her er oppgaven vi fikk:
Kapittel 4 i læreboka handler om grupper og gruppedynamikk. Her ser vi nærmere på forskjellige typer grupper og hvilke funksjoner de har og dynamikker mellom grupper. Begreper som gruppepåvirkning. Konformitet og sosial kontroll vil vi også komme inn på. Utfør et sosialpsykologisk eksperiment i grupper.
Før jeg forteller om selve forsøket vi utførte, skal jeg fortelle litt om sosialpsykologi. Læreboka forklarer det med at det handler om individet som en del av det sosiale fellesskapet. Det dreier seg om grupper, roller, verdier og holdninger, sosial kompetanse, ledelse og makt.
Grupper finnes over alt i samfunnet, og alle er medlemmer av grupper. Dette er ikke noe vi velger selv. For oss mennesker er det viktig med gruppetilhørighet, det vil si at vi føler vi hører til en plass. Man blir tryggere når man går i grupper, og dette merket vi godt når vi utførte forsøket. Både for vår egen del, og de vi snakket med.
Jeg var på gruppe med Hanne, Mona, Marlene, Maiken og Maria. Vi bestemte oss for å undersøke hvor sosiale trøndere er. Vi ville vite om folk er mottakelige for dialog med fremmede. Med dette i bakhodet gikk vi rundt på Trondheim Torg, og prøvde å starte samtaler med vilt fremmede. Selv synes vi dette var litt ukomfortabelt i begynnelsen, men vi vente oss fort til det.
Etter vi hadde snakket med en del folk, bestemte vi oss for å spørre om folk synes det var ukomfortabelt at fremmede kom bort og snakket med dem. Først testet vi altså hvor mottakelige folk var for samtaler med fremmede, deretter spurte vi folk om hva de syntes om dette.
Vi merket fort at det var mindre skremmende å snakke med folk når vi gikk i grupper eller par. Det var litt ubehagelig å gå alene, og samtalene fikk ikke den samme flyten som da vi var flere. Vi merket også at de vi snakket med ble mer avslappet om de selv var i grupper.
Konklusjonen er at folk flest er mottakelig for samtaler med fremmede. Mesteparten synes det er hyggelig å bli pratet til, men få tar initiativet til å ta kontakt med fremmede selv. Dette er fordi de synes det kan være ubehagelig, og er redde for å bli avvist. Vårt inntrykk er at menn er mer mottakelig enn kvinner, og eldre er mer mottakelige enn andre.
Videoen av forsøket kommer når vi har fått lastet den opp!
Abonner på:
Innlegg (Atom)