Jeg har valgt å skrive litt om det ikke-verbale språket, og det er rett og slett fordi jeg finner det meget fascinerende.
Når vi snakker med noen er det først og fremst ordene vi er beviste på, altså det vi sier. Vi tenker kanskje ikke over at det vi viser gjennom kroppsspråket vårt er minst like viktig. Dette kalles det ikke-verbale språket.
Vi oppfatter ikke alltid kroppsspråket til den vi snakker med bevisst, men vi merker fort om det man sier med det ikke-verbale språket, og det man sier verbalt, ikke stemmer med hverandre. Det ikke-verbale språket snakker for øvrig mer til følelsene våre, enn til fornuften. Disse følelsene kan også smitte, så om du snakker med noen som smiler mye, og viser tegn på glede, er sjansen stor for at du helt ubevist også vil begynne å smile.
Foruten å snakke til følelsene våre har det ikke-verbale språket to funksjoner: det er forskjellige tegn som gir info til mottakerens om avsenderens følelser, tilstand og sosial posisjon samt og gi avsenderen ett spesielt forhold til mottakeren og omvendt. I tillegg kan det være med på å forsterke det verbalet språket.
Noen av tegnene som utgjør det ikke-verbale språket er tverrkulturelle og universelle. Det vil si at alle mennesker uansett hvor de kommer fra vil ha samme oppfatning av tegnet. Dette er primærtegn som glede, vemmelse, angst, frykt, sinne, bedrøvelse og overraskelse. En av de første som oppdaget dette var naturforskeren Charles Darwin.
Et tegn som er veldig vanlig å bruke er å nikke med hodet. Betydningen av tegnet er avhengig av hvor du kommer fra, og hvordan du gjør det. I vår kultur betyr for eksempel ett nikk med hodet «ja», mens ett nikk i løpet av en samtale kan bety at du vil at den som snakker skal fortsette. Om du derimot nikker mange ganger med hodet mens noen andre snakker kan det være et tegn på at du er utålmodig, og vil snakke selv. Et eksempel på en kulturforskjell er at i Kina betyr ett nikk «nei», og ikke «ja» slik som hos oss. Alt dette kalles mimiske koder, og er regler for hvordan man skal bruke ansiktets mimikk. Under denne kategorien går også siling, løfting av øyenbryn og rynking på nesen.
Det finnes også koder for hvordan man skal bruke kroppens, armenes og benas bevegelser. Dette kalles gestuelle koder. Disse kodene sier mye om en persons følelsestilstand. Noen eksempler på det er at loddrette bevegelser med armene blir brukt til å dominere og overtale, mens flytende og sirkulære bevegelser med armene er forklarende og blir brukt for å vinne sympati.
Positur-koder er regler for hvordan man bruker kroppsholdninger eller stillinger. Da mener vi hvordan måten vi står, sitter eller ligger på under en samtale, sier noe om vårt forhold til den vi snakker med. Vi er ofte lite beviste på hvilken stilling vi har kroppen i, og den kan derfor fort avsløre oss, dersom vi prøver å skjule noe.
Koder for øyenkontakt finnes også. Dette gir regler om når, hvor lenge og hvor ofte man bør ha øyenkontakt med den man prater med. Øyenkontakten sier noe om hvordan forhold de som prater har til hverandre. Om vi ønsker å dominere samtalen, nistirrer vi på den andre, helt til den senker blikket. Om vi ser i bakken under en samtale, kan det være et tegn på at vi er usikre eller underlegne, og ser vi vekk er det et tegn på at vi ikke finner samtalen særlig interessant.
De ekstra-verbale kodene gir regler for hvordan man bruker tonehøyde, lydlengde og intensitet når man snakker. Vi kaller dette ofte tonefall, og tonefallet kan avgjøre om det vi sier er ett utsagn, eller et spørsmål. Man hører på tonefallet hvilket humør avsenderen er i, og på dialekten kan man høre hvor avsenderen er i fra. I tillegg til dette kan man som regel høre om det er kvinne eller mann, barn eller voksen.
De ekstra-verbale kodene gir regler for hvordan man bruker tonehøyde, lydlengde og intensitet når man snakker. Vi kaller dette ofte tonefall, og tonefallet kan avgjøre om det vi sier er ett utsagn, eller et spørsmål. Man hører på tonefallet hvilket humør avsenderen er i, og på dialekten kan man høre hvor avsenderen er i fra. I tillegg til dette kan man som regel høre om det er kvinne eller mann, barn eller voksen.
Kroppskontakt- og avstandskoder er regler for hvem vi kan røre, hvor og når vi kan gjøre det og regulerer avstanden det bør være mellom mottaker og avsender. Disse kodene varierer selvsagt mye fra kultur til kultur. Nordmenn rører for eksempel generelt mindre på hverandre enn det italienere gjør. Dette handler ikke om noe annet enn kultur. Det kommer også an på hvor godt to personer kjenner hverandre. Jo bedre man kjenner hverandre, jo mer akseptert er det md berøring, og man kan stå tettere å prate. I Norge er intimsonen på ca.45 cm. Den sonen er forbeholdt kjærester og nære venner. Om man er bekjente er normal avstand ca. 130 cm.
Når du snakker med noen kan det være lurt å tenke over kroppsspråket ditt, slik at du er klar over hvordan du fremstår.
